Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Gruvor

Collapse
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Show
Clear All
new posts

 • Gruvor

  Rubriken kan rymma mycket och behöver nödvändigtvis inte handla om Bergslagen och Norrland och gruvor därifrån är givetvis välkomna på tråden.
  Jag börjar med de närmsta som ligger 12 - 15 km nordost om Varberg: Derome gruvor. Från 1860- talet och kanske 100 år framåt bröt man framför allt fältspat i Derome. Det finns kvar några vattenfyllda hål och mängder med skrotsten bestående av fältspat, kvart och glimmer etc. Bönder körde med häst och vagn till den närbelägna järnvägsstationen på linjen Borås - Varberg. Senast (sist?) att utnyttja fältspat från Derome var IVÖ-verken i Bromölla för tillverkning av sanitetsporslin.
  Livsfarligt har man spikat upp klätterpinnar på en tall för att kunna hoppa/dyka. Enligt obekräftade uppgifter har dykare sett en Opel Kapitän parkerad på botten av ett gruvhål...
  En drönare visar här bilder över gruvområdet. https://www.youtube.com/watch?v=WP9_TQTDeWg
  Bifogade filer

 • #2
  Gräne gruva

  Igår var det "gruvans dag" vid resterna av det man 1899-1932 bröt i trakterna av Holsljunga mellan Ullared och Svenljunga i södra delen av Västergötland. Precis som i Derome var det fältspat och kvarts som man fick fram och på en kort specialjärnväg (1,5 km och oxdragen) transporterades detta fram till den smalspåriga järnvägen Limmared-Falkenberg. Fältspat exporterades till Tyskland för tillverkning av porslin.
  Man gjorde också fyndigheter av euxenit - ett radioaktivt ämne https://sv.wikipedia.org/wiki/Euxenit

  Om Hans och Greta varit vid Gräne hade kiselstenar (kvarts) inte varit någon bristvara och de hade inte behövt använda brödbitar...
  Bifogade filer

  Comment

  Working...
  X