Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Fällbord....

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Show
Clear All
new posts

  • Fällbord....

    Hallå möbelvänner,
    Små fällbord gillar jag, flexiblla, praktiska och ibland dekorativa. Det här har flyttat in i min studio (arbetar inte längre) och nu undrar jag om någon har någonting att berätta. Är det sent 1800-tal eller nystil? Stockholmsarbete eller provis? Alrot eller björk?
    Ja, vad säger ni? So long...
    Bifogade filer

  • #2
    Stockholmske Jacob Siölin (1737-1785) är väl den mest namnkunnige, när det gäller möbler i alrot och i synnerhet dessa fällbord.
    Men eftersom den inte verkar ha inbränd eller kallstämplat Iac. Siölin, så är det nog fråga om en samtida eller en något senare och anonym snickare fram emot 1800.
    Allt ser bra ut och det är ett trevligt bord, som jag skulle inte ha något emot att vippa på.

    Comment


    • #3
      Först nu insåg jag Ditt bryderi - alrot eller björk?
      Det är en bra fråga för träspecialisterna.

      Kolla in den här jämförelsen:

      Comment


      • #4
        Ursäkta att jag lägger min långa näsa i blöt! Jag har inte ett vitten att koma med men slogs av konstruktionen och dess fiffighet och måste bara kommentera detta. I övrigt är bordet både vackert och behändigt men lite osäkert när man har en katt som promt ska sitta på ena kanten och totalvägrar att flytta sig till mitten för jämviktens skull!
        Ett oavsiktligt stavfel gör ofta ett skämt dubbelt så roligt...

        Comment


        • #5
          Tror inte på Jacob Sjölin, har sett några av hans bord, även om jag inte prioriterat att köpa.

          Jag tycker det ser underligt ut, de äldre bord jag sett har haft furu som blindträ i skivan, det här har något annat, alm? Därtill ser det välputsat ut undertill. Jag gissar på att det är relativt sent, det borde dock vara från före 1850 innan ljusa träslag som alrot och björk blir omoderna, jag skulle gissa på 1830-50 någonstans.

          Det ser absolut ut som alrot i skivan. Kunde ju vara värt att titta efter tecken på att det gjorts om någon gång. Hur tjockt är fanéret? men maskinsåga fanér från efter ca 1850 brukar vara ungefär 0,8 mm tjockt medan äldre handsågat är 2-3 mm tjockt. Nu är ju problemet att skivan kan vara slipad några gånger och förtunnats, och då blir det svårare. Men utseendet på skivan, med bitar inlagda inte i geometriska mönster utan sammanpusslat mellan de olika bitar alrot man lyckades få fram såg ut stämmer med äldre skivor.

          Enda äldre fällbordet jag har har skiva i furu, och det är lite belamrat just nu, så jag tror inte jag kan ordna någon bra bild

          Comment


          • #6
            Skivan ser annars skum ut - det verkar bara vara delar som är alrot. Är det slitet och nedslipat till det underliggande trät månntro? Sedan stämmer inte formen. Jag har sett runda Sjölinbord som sågats ned till fyrkantiga och det är ganska vanligt att skivorna kapats - det här har en underlig rektangulär form så jag tror att man kapat ned skivan.

            Comment


            • #7
              Hallon,
              Sorry, jag missade att säga tack till Gideon och nu tack till FBQ. Tillåt mig att summera. Alrot, mitten av 1800-talet, svinaktigt billigt. Ska kolla tjockleken på faneret och tror att skivan klarat sig från slip och reovering. Inte heller att skivan varit rund en gång i tiden, därtill är foten för klen... so long...

              Comment


              • #8
                Det kunde vara intressant med en närbild på skivan, så man ser hur fanéret ser ut. Dessutom på kanten, då borde det synas om skivan åtgärdats. Den kan ju ha varit fyrkantig från början också. Tycker att en rektangulär form känns ovanligt.

                Comment


                • #9
                  Ursprungligen postat av FBQ Visa inlägg
                  Den kan ju ha varit fyrkantig från början också. Tycker att en rektangulär form känns ovanligt.
                  Ursäkta en nyfiken fråga... Varför känns det bättre med en fyrkantig skiva än med en rektangulär? Jag har ett litet pelarbord med tre fötter som har oval skiva och det borde väl motsvara en rektangulär skiva och inte en kvadratisk? Mammas katt pricken älskade att sitta på det när mamma tittade på tv, hon tyckte det var lite jobbigt dock eftersom hon var tvungen att stötta så det inte rasade.
                  Ett oavsiktligt stavfel gör ofta ett skämt dubbelt så roligt...

                  Comment


                  • #10
                    Ursäkta en nyfiken fråga... Varför känns det bättre med en fyrkantig skiva än med en rektangulär?
                    Bättre och bättre - det är mest att de flesta äldre bord jag sett har haft en kvadratisk skiva, de med rektangulär har varit yngre - samt som sagt att jag ofta sett att man kapat ned äldre skivor på fällbord.

                    Särskilt 1700-talets fällbord hade ju ofta stora ganska stora skivor, senare så används de mest som sidobord och då tyckte man att de stora skivorna var klumpiga. Men det finns en del äldre bord med mindre skivor också. Skulle nog behöva läsa på och jämföra fler.

                    Runda eller kvadratiska är ju en modefråga. Barock och rokotidens bord är oftast runda, sedan blir de fyrkantiga, sedan skall de vara runda igen. Det är lättare att inte stöta i ett hörn runt ett runt bord, samtidigt når ju bordsskivan kortare ut från bordet och de som sitter på kanten måste komma närmare bordet för att nå fram.

                    Mammas katt pricken älskade att sitta på det när mamma tittade på tv, hon tyckte det var lite jobbigt dock eftersom hon var tvungen att stötta så det inte rasade.
                    Hade det ingen tapp som hindrade skivan från att släppa?

                    Var tappen Click image for larger version

Name:	IMG_2302.jpg
Views:	1
Size:	146,0 KB
ID:	547551

                    Comment


                    • #11
                      Ursprungligen postat av FBQ Visa inlägg
                      Hade det ingen tapp som hindrade skivan från att släppa?
                      Det var hela bordet som tippade. Jag är inte säker på att det verkligen är ett fällbord och kan inte kolla så här på en gång eftersom det står kvar i min styvfars hus. Antagligen är det fast skiva och av senare dato. Jag använde det mest som exempel på vad som kan hända om man har katt och små tripoder med långsmala skivor. (Det tog ett tag innan mamma upptäckte varför det välte med jämna mellanrum, en del fina saker gick i kras... (Men jag ska inte säga något, hon fick Pricken av mig. ))
                      Ett oavsiktligt stavfel gör ofta ett skämt dubbelt så roligt...

                      Comment

                      Working...
                      X