Sidan 1 av 3 1 2 3 SistaSista
Resultat 1 till 10 av 25

Ämne: Kan någon visa mig en avskrädeshög?

 1. #1

  Kan någon visa mig en avskrädeshög?

  En fråga från en novis, hur känner man igen en avskrädeshög?

  Jag bor på landet och rimligtvis borde det finnas gamla skräphögar lite här och varstans, det har funnits flera gårdar före den nuvarande på ägorna, men jag har inte sett en enda!

  Så jag undrar om avskrädeshögen brukade vara placerad nära/långt ifrån boningshuset eller om man på något annat sätt kan identifiera gamla, övervuxna skräphögar? För de jag tänker på lär vara ordentligt återtagna av naturen, för det är mer än 60 år sedan det bodde någon vid de gamla gårdarna.

  Tråden är naturligtvis inspirerad av Mr's avskrädesfynd, sommaren är ju blöt så jorden borde vara precis rätt att gräva i!

 2. #2
  Tillägg: Ett foto på en avskrädeshög efterlyses, i det här fallet säger nog en bild mer än tusen ord!

 3. #3
  Här ligger de inte så långt från boningshusen, gärna i en sluttning. Har en som jag ska gräva ur nästa vår, det glimmar av glasbitar överallt och ägaren säger att det var inte så länge sedan de slutade dumpa allt skräp där. Men gården har anor från sent 1700tal så det kan vara värt ett par spadtag, men det måste vara innan nässlorna har vuxit sig höga.

 4. #4
  Generellt är inte avskrädeshögar mitt expertområde , men den ena som hör till vårt sommarställe ligger endast ca 25 meter från huset. Det lustiga är att jag spenderat alla mina somrar där sedan barnsben utan att gå in i just den delen av skogen. De visste var de skulle slänga skiten utan att behöva gå för långt och utan att det för den delen störde för mycket. Den högen närmast vårt hus bör nog kallas avskrädesplats och inte avskrädeshög då det snarare är ett område på ca 10 x 10 meter. Jag tror också att man till stora delar också grävde ned skräpet, kanske för att undvika att djuren skulle dra sig dit.

  Den andra högen som hört till ett annat hus, den med nyare glas, är dock en stor hög (ca 3 x 3 meter och nån meter hög). Den ligger, som Tingeling skriver, i en svag sluttning ned mot en bäck.

  Skall troligen till sommarstället i veckan och skall försöka komma ihåg att ta kameran med mig.
  Mvh.

 5. #5
  Stengärdesgårdarna kring vårt sommarställe dräller av allt mäjligt avskräde. Trasiga flaskor, rostiga ansjovisburkar mm.
  Nej, det är inget loppspel.

 6. #6
  Tack så hemskt mycket för tipsen, nu har jag äntligen hittat min första avskrädesplats! *tänk vad lite skräp kan göra en lycklig!* Låg en bit bakom en gammal jordkällare, och som Mr skriver så är den verkligen inte särskilt synlig, även om den är nära. Tror även att jag har lokaliserat två platser till, men det bär mig emot att gräva i dem då det ligger bortåt 20 ton gammalt hö och sly på dem som vi själva har slängt där som måste bort innan man kommer åt det äldre lagret.

  Hur som helst så var det hemskt roligt att krafsa runt efter glasbitar, känns som att man hittat en skatt varje gång det glimmar till!

  Dagens summering:

  1. Leta i nedförssluttningar i förhållande till närmaste bostadshus, gärna i ett läområde eller där vinden blåser bort från huset.

  2. Det tycks ha använts mycket olika slags glas, från väldigt olika glasbruk, åtminstone här. Samtliga glas tycks dock vara från en relativt sammanhållen period, ca 1900-1920. Högen var ganska liten. Använde man bara högar en viss tid, säg t.ex. under en familjs tid vid gården, eller brukar det annars vara så att avskrädesplatser "går i arv" tillsammans med gården? Dvs att man använder samma avskrädesplats som tidigare generationer?

  3. Det fanns massor med glas i den här skräphögen, men bara några enstaka lerskärvor och två porslinsbitar. Vad hände med det uttjänta porslinet?

  4. Att gräva med spade är farligt, slår sönder mer än det hjälper. Det var bättre att dra på sig ett par tjocka handskar och riva i jorden för hand. Att dra upp rötter var effektivt, det luckrar upp jordlagret utan att skada objekten nämnvärt.

  5. Börja inte med att gräva, börja med att mäta ut avskrädesplatsens omfång! Jag trampade sönder ett par flaskor pga att jag stod mitt på högen när jag började leta, istället för att börja i ena kanten och arbeta sig inåt.

  6. Det är betydligt mer kross än hela flaskor som dyker upp. Vad gör man med glassplittret? Samlar upp och lämnar till återvinning eller gräver ned igen så att djuren inte skadar sig på det?

  7. Det är svårt och jobbigt att rengöra små flaskor. Damn it!

  Bilder:
  Bifogade bilder Bifogade bilder      

 7. #7
  Raskt marscherat JK! Från en stilla förfrågan igår kväll till stövelklädd arkeolog/skattletare idag. Kul att se!
  Du visar väl upp lite fynd senare?
  "Att veta när man vet något och att veta när man inte vet något, det är kunskap."
  Konfucius

 8. #8

  Ojojoj, vad spännande det ser ut.

  Jättekul att du visar bilder.

 9. #9
  Men Jk då!! är du ute i spenaten!! gossch, jag är så avundsjuk. Bor i grönsakerna men har aldrig hittat en sån vacker plats!! fast jag ständigt håller kollen! Förmodligen har jag fel fokus!!!
  Syn, intryck och kunskap ökar när man saktar ner ...

 10. #10
  Äsch nu ska du inte gnälla JungKee, sakletande ÄR jobbigt!!
  Syn, intryck och kunskap ökar när man saktar ner ...

Ämnesinformation

Användare som tittar på det här ämnet

Det är för närvarande 1 användare som tittar på det här ämnet. (0 medlemmar och 1 gäster)

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •