Ursprungligen postat av Anna-Carin
Visa inlägg
En stor gammaldags kniv kanske är 25 cm lång och 2 cm bred, och har därmed en yta på 25*2*2=100 cm2. 60 gram silver har en volym på knappt 6 cm3. På ett dussin knivar skulle då försilvringens tjocklek bli ca 0,05 mm (50 μm).
Jag hittade en artikel från 2012, Nysilver - historik, sammansättning, vård (edit: det är någon vajsing på länken, men om man googlar på titeln hittar man PDF:en). "Föremål av försilvrat 'nysilver' har undersökts av författarna, av vilka två är metallkonservatorer och två kemister. Kort historik, vårdmetoder, ett genomfört putsmedelstest, samt bestämning av försilvringsskiktets tjocklek på 36 föremål av nysilver redovisas i föreliggande artikel."
På sidan 2 i artikeln finns ett diagram över vilken tjockleken på silverskiktet som uppmätts på de undersökta föremålen. 8 föremål är från 1880-1910 och har tjocklek 15-45 μm. Från mellankrigstiden har 15 föremål undersökts varav 14 har tjocklek 1-15 μm (de mellersta nio har 3-10 μm, den högsta 23 μm). Efter kriget sjönk tjockleken ytterligare, 10 föremål från 1950 har 1-3 μm. Ett ensamt föremål från 1960 ligger på hela 12 μm. I stort är tendensen alltså att man gjort tunnare och tunnare försilvring med tiden, även om det finns enstaka föremål som avviker.
Den beräknade tjockleken ovan, är bara aningen högre än siffrorna för den äldsta perioden i artikeln. Eftersom silverskiktet sakta nöts ner av användning, diskning och putsning, så är det säkert lite tunnare nu än när besticken var nya. Jag tror alltså vi kan räkna med att det stämmer, att siffrorna anger antal gram silver till 12 bestickdelar (hade det varit per gross, eller per hundra, så hade den beräknade tjockleken blivit mycket lägre).
Comment