Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Vad är en stoppdosa?

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Show
Clear All
new posts

  • Vad är en stoppdosa?

    Vet någon något om denna s k stoppdosa från Lilltorpsslöjden i Stockholm? Den är ca 8 cm i diameter och försedd med en ring som spänner ihop över- och underdel. Förmodligen är den tillverkad av aluminium. Det står "Patent" på den. Det skulle vara intressant att veta vem som har kommit på konstruktionen och hur gammal den kan vara. Sist men inte minst vad namnet stoppdosa kommer av.
    Bifogade filer

  • #2
    Används vid stoppning av t ex strumpor. Modellen i trä som syns i bloggen är ganska vanligt förekommande.

    Nu kommer jag att spoliera min egen marknad, för nu har jag tänkt lära ut hur man stoppar sockor! För att laga hål i yllesockor är en självk...

    Comment


    • #3
      Tack för svaret. Jag funderade litet över om det kunde vara sådan stoppning det handlade om, mest för att den är tillverkad av en slöjd. Och nu när du svarade så trillade poletten ned. Den har kanske sin runda form för att kunna tjänstgöra som underlag vid strumpstoppningen?

      Min pappa hade en gammal stoppsvamp tillverkad av trä, alltså en sak med handtag som såg ut som en svamp, som användes vid stoppning. Den hade också den rundade formen, men det kanske var en lokal uppfinning. Det smarta med dosan är ju att man har allt man behöver i den.

      Comment


      • #4
        Stoppspännare

        Lilltorpslöjden i Stockholm hade inte bara patent på stoppdosan utan också på stoppspännaren. Tyvärr saknas spiralfjädern på den här så det är stopp med all lagning av strumpor... Om man inte har tillgång till perfekt ersättare...http://precisensan.com/antikforum/sh...980#post288980
        Bifogade filer
        Last edited by Lars M; 2021-12-19, 13:50.

        Comment


        • #5
          Lars,
          Jag tror jag har hittat det svenska patentet. Patent 48794, från 25 februari 1915.
          Patentanspråk: Vid så kallade stoppsvampar den anordningen att å stoppsvampen, runtom den del, över vilken arbetet skall spännas, en hålkäl är insvarvad, vars botten är försedd med räfflor eller taggar, i ändamål att, då en stark spiralring kränges utanpå det å stoppsvampen placerade arbetet, vilken pressar detta in i hålkälen, det må av spiralringen tryckas mot räfflorna, respektive taggarna, i hålkälen och därigenom säkert fasthållas.
          (Puh - det var en lång mening!)

          När strumporna behöver stoppas föreslår jag att du använder en kraftig gummisnodd i brist på spiralring, eller håller strumpan spänd med handen, vilket man gjorde före patentet.

          Comment

          Working...
          X