Allmänt meddelande

Collapse
No announcement yet.

Kaffekvarnar, andra kvarnar och kaffe-mortlar.

Collapse
X
 
  • Filter
  • Klockan
  • Show
Clear All
new posts

  • Hej Lars M

    Jag tar fram måttbandet igen. Jag tror de är nästan
    lika stora.

    Kvarnlådan är som sagt, se bilden. Måtten är inte så
    riktigt noga....

    Hälsar
    Staffan
    Bifogade filer
    Last edited by Staffan Kvist; 2017-10-25, 10:40.

    Comment


    • Hej

      Nu på hösten har jag sett och fyndat två väggkvarnar.
      De är inte helt kompletta. En verkar ommålad och med
      en vev som inte riktigt passar. Det är fel gänga i veven
      och en ny mutter sitter på vevaxeln för att hålla juster-
      fjädern. Det stämmer liksom inte.

      Veven är så lik de från Tuna-kvarnarna, från "Plåtslageri-
      bolaget Eskilstuna", och ägaren Belfrage. Ja, vevarna från
      Tix-kvarnarna också...

      Kan det vara en ganska sen tillverkning? När andra verk-
      städer i Eskilstuna började "ge upp"?

      "Brädan" ser så enkel ut och kvarndelen är endast gjuten
      i gjutjärn på ett likartat sätt som Tuna kvarnen. Inte
      specialstål utan gjutjärn. Se sista bilden här och . inlägg 264


      Annars tycker jag kvarnen ser svensk ut och på något sätt
      är ändå veven inte helt fel, men något stämmer inte?

      Jag tror inte att färgen är rätt. Kantfärgen är nymålad när
      kvarnen satt på väggen. Den underliggande kantfärgen är
      ljusgrön lik "lindblom".

      Hälsar
      Staffan
      Bifogade filer
      Last edited by Staffan Kvist; 2017-10-28, 10:30.

      Comment


      • Hej Lars M

        Jag har alldeles missat detta spännande inlägg 260
        http://precisensan.com/antikforum/sh...mortlar/page26.

        Jag upptäckte det nu, vad roligt. Jag tror att
        kvarnen är en raritet. En "LiliPut" tillverkad av
        Hermann August Bernhard, som grundade fabriken
        BeHa i Wermelskirchen i Rhenlandet.


        Tillverkningsåren skulle vara 1950 - 1965.
        Jag har aldrig sett en sådan, så tack, tack för fina
        bilder.

        Hälsar
        Staffan

        Comment


        • Ett köp som för mycket läsande i den här tråden lurade mig till :-). Jag var i valet och kvalet då den egentligen var för ny för att jag skulle vilja köpa fler kvarnar men för en tjuga fick den följa med ändå. Trä och klädd i plåt. Osäker på träslag, tyckte det såg mörkt ut invändigt men i botten liknar det nog furu, det är nog bara kaffet som färgat in det.Click image for larger version

Name:	20171129_133559.jpg
Views:	1
Size:	77,3 KB
ID:	566821Click image for larger version

Name:	20171129_133539.jpg
Views:	1
Size:	55,8 KB
ID:	566822

          Comment


          • Tittade bättre, det är en Peugeotkvarn.Click image for larger version

Name:	20171129_135149.jpg
Views:	1
Size:	38,7 KB
ID:	566823

            Comment


            • Hej FBQ

              Vad roligt, 20 kronor, det är billigt, ja samma som på
              länken: http://precisensan.com/antikforum/sh...l=1#post267124

              Ja, det är värt att lägga ner lite arbete på den.
              Den tillverkades mellan 1876 till 1936.

              När det gällde den jag visar på inlägget, så fick den runda
              "plåtburken" bada i "Propplösare i en plastburk ca en tesked,
              tills färgen löstes.
              Trädelarna kan penslas med densamma så den färgen där
              också löses upp och går att skrapa eller skölja bort.
              Propplösaren är mycket stark så hellre mindre.

              Den här modellen kan bli väldigt fin då trädelarna ar av bra
              bokträ, eller ek, som kan göras rena och oljas in.
              På metallen skall i princip bara färgen avlägsnas och oljas.
              Allt går att skruvas isär innan man börjar. Helst skulle
              veven lossa från vevaxeln och kvarnringen skruvas bort.
              Priset på en sådan kvarn går inte under 150 :-, när den
              är "rengjord".

              Länk till tyska sidan: https://www.old-coffee-grinders.com/peugeot/peugeot-g2/

              Grattis och vad trevligt hälsar
              Staffan
              Last edited by Staffan Kvist; 2017-11-29, 23:37.

              Comment


              • Tack för information, skall se när jag får tid att snygga upp den. Tycker det borde gå att se skillnad på kvarnar gjorda 1876 och sådana gjorda 1936, men det blir väl något för framtiden.

                Comment


                • Hej FBQ

                  Jag har inte hittat något skrivet om vilka tillverknings-
                  skillnader det kan vara mellan de olika åren. Men något
                  kan det väl vara. Kanske kan det vara instansningen
                  av namnet på "skålen"?

                  Din kvarn här får mej nu att skriva ner och visa problem
                  jag funderar över när det gäller att "renovera", "rekondi-
                  tionera" eller dessutom lackera om. En fransk samlare
                  skriver en hel del om det på sin sida på den här länken:
                  Moulins à café et poivre anciens - Collection Privée - Documentations diverses - Ely40 ©


                  Här en väggkvarn som var i uselt skick att jag inte ville
                  se åt den då jag mest blev ledsen över den. Jag fick fatta
                  ett beslut och jag tänkte som så, att om den skall vara
                  något jag lämnar efter mej(till barnen), så skulle den
                  ändå se så pass ren och prydlig ut att den inte kastades på
                  soptippen direkt. Den saknade dessutom sin glaskopp för
                  färdigmalt kaffe. "Konsolen" mot träplattan, som håller
                  kvarndelen hade dessutom "rivits" sönder trots att den
                  var av järn. Jag fick göra ett nytt "vinkeljärn" som jag
                  skruvade fast, för inte kunde ju kvarndelen sitta fast med
                  ett järnband tvärs över.

                  Jag tog noggranna bilder på den och särskilt på namnet,
                  "Primo", som här var ditmålat med pensel i en särskild stil.

                  Jag tvättade av den, spacklade och slipade innan jag målade
                  om den. Namnet får vänta...

                  Det är intressant att läsa på den franska samlarens länk
                  om hur de som samlare renoverar kvarnarna till något, som
                  kan vara acceptabelt eller säljbart...?

                  Den här kvarnen är säkert från Tyskland kanske från 30-talet
                  och med "justeringsarmen" på baksidan. Den är väldigt lik
                  väggkaffekvarnen "Eva" jag visar tidigare i tråden. Länk_


                  När det gäller porslinsbehållarens motiv så är det roligt att det
                  är så vanligt och finns spegelvänt på en annan kvarn, länk:
                  Mit dieser Homepage möchten wir unsere kleine Sammlung vorstellen, aber auch für Interessierte Tipps und Tricks in jeder Hinsicht des Mühlensammelns geben

                  Behållarens märkning på sista bilden.

                  Hälsar
                  Staffan
                  Bifogade filer
                  Last edited by Staffan Kvist; 2017-11-30, 22:46.

                  Comment


                  • En trevlig bok om mat och dryck när seklet var ungt.

                    Hej

                    Jag tror att avsnittet som behandlar kaffet, i den här
                    boken, kan vara från ungefär samma tid som de flesta
                    kaffekvarnar här i tråden härrör från.

                    Det är Hemkonsulenten i Östergörlands län, Rut Wallensteen-
                    Jaeger, som berättar vad folk på gårdar och torp, bönder,
                    småbrukare, statare andra arbetare och fattighjon i länet
                    levde av.

                    Min bror hittade den i Malmö och skickade textcitat.

                    Jag vill gärna citera några avsnitt, som jag tycker är
                    intressanta.

                    -" Kaffet skulle malas till varje “pålägg”. Det var otänkbart
                    att mala allt nyrostat kaffe på en gång.
                    Det fanns flera kaffekvarnar för hushållsbruk men gemensamt
                    för alla var att de malde kaffet alldeles för grovt.
                    Det kokades sedan för länge och man kokade hela tiden på
                    sumpen ända tills den nådde upp till pipen. Då först måste
                    man tömma pannan för att få rum med ett nytt avkok. Det
                    fanns ett tjockt lager av fett kring pannans övre del och
                    locket var på undersidan helt täckt av ett kaffefettlager".



                    -" På många håll t ex i Västerlösa hade man två kaffepannor,
                    den ena kallades Sumpan, den andra Pärlan. 1 Sumpan slogs
                    sumpen från Pärlan i vilken det nya kaffet kokades på
                    avkoket från Sumpan"


                    -" Många ansåg att kaffet blev klart om kaffepannan spolades
                    över med kallt vatten innan det serverades. Man använde
                    också braxenfjäll och skinnet från lutfisk, ål och lake
                    för att “klara” kaffet. Fiskskinnen torkades och sedan
                    blev det barnens sak att klippa små bitar ca 1 cm i
                    fyrkant som sedan förvarades i en bleckburk. Man använde
                    också äggvita som klarmedel och äggskal som krossades och
                    rördes ner i det malda kaffet innan det kokades".


                    -" Under första världskriget hände det att sumpen från ett
                    kaffekalas torkades och gavs till behövande fattiga som
                    därmed fick möjligheten att avnjuta något som hade en
                    liten smak av kaffe".


                    Jag vill verkligen rekommendera boken, den finns i flera
                    exemplar på Bokbörsen.

                    Hälsar
                    Staffan
                    Bifogade filer
                    Last edited by Staffan Kvist; 2017-12-01, 10:02.

                    Comment


                    • Jag har varit med om folk som haft tillklippta fiskskinnsbitar för att stoppa i kaffepannan när de kokade.

                      Annars har tänker jag på när de skriver om sumpen det som mormor berättade om hur många äldre gjorde, de hade två kaffepannor, en stor och en liten. Man kokade i den lilla pannan när det skulle vara fint, och så slogs sumpen över i den stora pannan. Där samlade man ihop den gamla sumpen som användes för återkommande kokningar i vardagslag. Det var Uppland så traditionen var inte bunden till Östergötland.

                      Comment


                      • Professor Liebig....

                        ....vet hur man gör ett gott kaffe.
                        Jag har andra upplagan av Hagdahl men skönt att slippa
                        skriva ner texten, särskilt som jag blir utloggad ofta när
                        jag skrivit en lång text=inte kul.

                        Comment


                        • Hej FBQ och prylsnubben

                          FBQ, kan du berätta mer, har du sett eller har du smakat?
                          När det gäller fiskskinnbitar var det länge sedan och gav
                          de inte smak? Ja, fortfarande träffar jag äldre, som berättar
                          att de alltid kokar kaffe....

                          prylsnubben, en sådan trevlig text och om Mauritzkaffe.
                          Jag, som gammal Göteborgare.

                          Tillägg till inslaget ovan om Primokvarnen. Jo, jag har sett
                          en väldigt lik(identisk nästan) på Internet, med Eva, ditmålat
                          med pensel också, se länk: http://vernissage.nu/evakvarn1.jpg
                          och det är den andra Evakvarnen förutom den vi ser här i tråden.

                          Tackar och hälsar
                          Staffan
                          Last edited by Staffan Kvist; 2017-12-01, 15:42.

                          Comment


                          • Ingen husmor...

                            ...ska behöva sakna burken med klarskinn
                            i sitt kök.
                            Bifogade filer

                            Comment


                            • Jag instämmer med prylsnubben http://precisensan.com/antikforum/sh...avsberg/page23 (nr 228).

                              Comment


                              • Jag har smakat. Kan väl varken säga bu eller bä, smakade nog ganska mycket som det brukar. Om det blev klarare eller inte kan jag inte heller avgöra men generationer av husmödrar kan väl inte ha fel? Att få sumpen att sjunka ordentligt kan ju vara bökigt med eller utan klarskinn. Men jag har numera övergett kokkaffet för perkulator.

                                Comment

                                Working...
                                X