Skriver av - på danska - ett avsnitt ur "Dansk keramik", förlaget Rabén & Sjögren, utgiven 1960. Den är mycket informativ och rekommenderas i referenshyllan, men har ingen PK eller AK att röja, däremot om starten och glasyrerna. Sedan följer en rad olka kunstnärer...
Busch Jensen kan dock ses som den, som fick igång stengodstillverkningen 1910:
B I N G & G R Ö N D A H L
"I sin introduktion til Bing & Gröndahls stentöjsudstilling i Nordiska Kompaniet 1948 skrev fabrikkens kunstneriske konsulent Aksel Rode: "Bing & Gröndahls Stentöjsvaerksted er den Dag i Dag af saare beskedent Format og har absolut ingen Ambitioner i Retning af at fylde Alverdens Hjem med Produkter, som nödvendigvis vilde blive lige saa kedsommelige, som de vilde blive mangfoldige."
Dette synspunkt daekker ganske den holdning, fabrikken gennem årene har tilkendegivet i sin stentöjsproduktion. Det nye materiale blev fra förste faerd dyrket som en exclusiv ting, baseret på unica-arbejder og det håndvaerksmaessige praeg. Det er altid blevet fört frem som en individuelt praeget kunstnerisk produktion, helt koblet ud fra den store fabriks övrige virksomheder.
Busch Jensen
Det er allerede sagt, at stentöjet i de to store fabrikker fra sin förste begyndelse tog helt forskelligt udgandspunkt. Medens vi således på Den kongelige havde Nordström, der arbejdede empirisk med de franske recepter som grundlag, var det hos Bing & Gröndahl kemikeren, civilingeniör Busch Jensen, der gennem en rent videnskabelig tankegang selvstendigt fandt frem til den raekke glasurer, fabrikken har i brug den dag i dag.
Den vanskelige opgave, der stilledes ham, da han i 1910 som ung ingeniör blev ansat på fabrikken, var at fremstille en matglasur, som gerne skulle vare noget i retning af de franske pröver, fabrikkens leder havde hjembragt fra Paris, små vaser af Delaherche, Decaeur og andre franske stentöjsmestre......."
Som motvikt visas en annan B&G-vas som jag fortfarande inte vet upphovsmannen till. Den har ett högre nummer än Din vas. En produktförteckning borde finnas i Danmark...
Visst är den fin
Jag är usel på B&G! När började de med stengods? För den enda PK jag fått fram därifrån var Pietro Krohn men det var i mitten - slutet av 1800 talet :S och dessutom skrivs det endast om hans serviser inget om stengods.
Jäkligt fin, om jag får säga det.
Det kan vara AK också. Kjöbenhavn i stämpeln, så den är från början av B&G:s jämförelsevis tidiga stengodsframställning.
Huvudbrykontoret har fått lite jobb nu, men det finns andra PES:are som kan det här bättre...
Leave a comment: